Bärlager och chevronelement

Bärlager i broBärlager och chevronelement är konstruktionsprodukter avsedda att bära stora laster och för att isolera från ljud och vibrationer. Båda produkterna är uppbyggda av flera lager gummi mellan metallplåtar, för att få en styv konstruktion trots användning av relativt mjuka och högelastiska material baserade på NR och BR.

Bärlager och chevronelement tillverkas genom formvulkning.

Bärlager används i broar och på offshoreplattformar för att ta upp påkänningar p g a variationer i belastning och temperatur. De används också för att skydda byggnader ovanför järnvägar och höghus i jordbävnings-områden. Bild: Sofie Mårtensson

I chevronelement är metallplattorna vinkelställda mot belastningsriktningen för att gummit ska utsättas för skjuvning. De används bl a i tåg för att isolera själva vagnskroppen från chassiet och därmed göra resan bekväm för resenärerna.

Chevronelement (Bild: Trelleborg AB)

Chevronelement (Bild: Trelleborg AB)

Värt att vet:

Gummi bör helst belastas så att det arbetar i kompression eller skjuvning eller i en kombination av dessa belastningsformer.

Gummi bör helst inte arbeta under töjning och inte i växlande spänningslägen mellan töjning och kompression, vilket avsevärt sätter ner dess livslängd.

Posted in Gumminyheter, Gummiprodukter, Okategoriserade.