En extrem elastomer – Gelest® ExSil™ 100

Härom året presenterade Gelest Inc i Pennsylvania en typ av silikongummi som bland annat anses ha möjlighet att bidra till utvecklingen av syntetisk hud, då det uppnår en brottöjning på 5 000 %.

Materialet som första gången presenterades vid ACS Rubber Division möte i Boston 2015 är ett två-komponents silikongummi av typ polydimetylsiloxsan (PDMS) men materialet tvärbinds inte på konventionellt vis. Teorin bakom den höga brottöjningen är inte helt klarlagd men man antar att det bildas knutpunkter inuti och mellan de långa polysiloxan molekylerna och fungerar på motsvarande sätt som en kovalent tvärbindning.

Som ett exempel på vad den höga töjningen innebär beskrivs i Materials Word, mars 2016 att en stavformad provkropp med en diameter av 1 cm kan dras ut tills det att diametern minskat till ca 1 mm och sedan återgå till ursprunglig längd efter avlastning.

En jämförelse av det nya materialet med beteckningen Exsil 100 och konventionella silikongummityper finnas att läsa på Gelest inc.

Här finns en spännande utmaning för våra gummitekniker att finna nya användningsområden för gummimaterial med exceptionella egenskaper.

Nils Levin

Posted in Gumminyheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *